Επιστημονικά άρθρα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ

    1. Ρινοπλαστική
    2. Τάσεις έρευνας ρινοπλαστικής την τελευταία δεκαετία με βιβλιομετρική ανάλυση
    3. Αξιολόγηση αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων στη χειρουργική ρινοπλαστική
    4. Υποκειμενική και Αντικειμενική Βελτίωση στην Αναπνοή Μετά από Ρινοπλαστική
    5. Αυτοεκτίμηση και ρινοπλαστική
    6. Δυσαρέσκεια ασθενών μετά από ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική
Matias Fichman, Ignacio T. Piedra Buena

Δραστηριότητα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης
Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις παγκοσμίως. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερες από 200.000 πραγματοποιήθηκαν το 2018, καθιστώντας τις την τρίτη πιο διεξαχθείσα πλαστική χειρουργική στη χώρα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση θεωρείται μια από τις πιο σύνθετες στην πλαστική χειρουργική. Αυτή η δραστηριότητα περιγράφει τις ανατομικές δομές και την τεχνική της κλειστής ρινοπλαστικής και τονίζει τον ρόλο της διεπαγγελματικής ομάδας για τη βελτίωση των χειρουργικών αποτελεσμάτων. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Τάσεις έρευνας στη ρινοπλαστική

Τάσεις έρευνας ρινοπλαστικής την τελευταία δεκαετία με βιβλιομετρική ανάλυση
Yuesheng Huang, Bin Zhang, Xuanru Zhu

Ιστορικό: Καθώς η ρινοπλαστική (RP) με διαφορετικές απαιτήσεις γίνεται όλο και πιο δημοφιλής την τελευταία δεκαετία, αυτή η μελέτη στοχεύει να διερευνήσει ποσοτικά και ποιοτικά τις τάσεις στην έρευνα RP, να απεικονίσει τα ερευνητικά hotspot και να επισημάνει τη μελλοντική κατεύθυνση με μια βιβλιομετρική ανάλυση.
Μέθοδοι: 
Όλες οι βιβλιογραφικές μελέτες RP την τελευταία δεκαετία (από το 2012 έως το 2021) ανακτήθηκαν από τη βάση δεδομένων Web of Science Core. 
Ετήσια παραγωγή, ιδρύματα, συγγραφείς, περιοδικά και μελέτες βιβλιογραφίας με τις περισσότερες αναφορές αναλύθηκαν με βιβλιομετρικά εργαλεία, όπως το CiteSpace, η βιβλιομετρική διαδικτυακή πλατφόρμα, το κιτ γλώσσας bibliometrix R, το BICOMB και το gCLUTO.
Αποτελέσματα: 
Συνολικά 2.590 ερευνητικές μελέτες RP που χρονολογούνται μεταξύ 2012 και 2021 συμπεριλήφθηκαν σύμφωνα με το κριτήριό μας. 
Όσον αφορά τη χώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και η Κορέα διατήρησαν τις τρεις πρώτες θέσεις στην έρευνα RP. 
Όσον αφορά τα ιδρύματα, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Irvine, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο του Ulsan κατατάχθηκαν στην πρώτη τριάδα στις ερευνητικές δημοσιεύσεις RP με βάση τον αριθμό των άρθρων. 
Ο καθηγητής Rhorich RJ, ο Most SP και ο Jang YJ ήταν οι συγγραφείς με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σύμφωνα με τον αριθμό των άρθρων και τον αριθμό αναφορών. 
Τα κορυφαία περιοδικά ήταν 
το The Plastic and Reconstructive Surgery, το JAMA Facial Plastic Surgery και 
το Aesthetic Surgery Journal
Οι 10 βιβλιογραφικές μελέτες με τις περισσότερες αναφορές αναφέρονται επίσης ρητά σε αυτήν τη μελέτη. 
Τέλος, διεξήχθη ανάλυση διπλής ομαδοποίησης στις πιο συχνές λέξεις-κλειδιά, η οποία μας βοήθησε να εντοπίσουμε επτά συμπλέγματα hotspot στην έρευνα RP.
Συμπεράσματα: Συνοψίσαμε διεξοδικά τις πληροφορίες δημοσίευσης των βιβλιογραφικών μελετών RP την περασμένη δεκαετία, επισημάναμε την τρέχουσα κατάσταση και τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου και παρέχουμε καθοδήγηση για εις βάθος ερευνητική κατεύθυνση σχετικά με την RP για το μέλλον.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Αξιολόγηση αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων

Αξιολόγηση αισθητικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων στη χειρουργική ρινοπλαστική
Μιγκέλ Γκονσάλβες Φερέιρα,
João Carvalho Almeida,
José Abrunhosa,
Cecília Almeida e Sousa

Εισαγωγή
Η αξιολόγηση της έκβασης της χειρουργικής επέμβασης μετρούμενη από την ικανοποίηση ή την ποιότητα ζωής του ασθενούς είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην πλαστική χειρουργική. 
Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αυτοαναφορά αξιολόγησης των αποτελεσμάτων στην πλαστική χειρουργική.
Σκοπός της μελέτης μας ήταν να προσδιορίσουμε την ικανοποίηση των ασθενών σχετικά με την εμφάνιση και τη λειτουργία της μύτης με τη χρήση ενός επικυρωμένου ερωτηματολογίου, πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση 
ρινοπλαστικής
 .
Μέθοδοι
Πραγματοποιήθηκε προοπτική μελέτη σε τριτοβάθμιο κέντρο. 
Συμπεριλήφθηκαν όλες οι επεμβάσεις ρινοπλαστικής που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες μεταξύ Φεβρουαρίου 2013 και Αυγούστου 2014. 
Πολλοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε πρόσθετη ρινική χειρουργική επέμβαση, όπως 
διαφραγματοπλαστική ή στροβιλοπλαστική. 
Επίσης καταγράφηκαν οι χειρουργικές επεμβάσεις και τα χαρακτηριστικά των ασθενών.
Αποτελέσματα
Από τους 113 ασθενείς, οι 107 συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια και την περίοδο παρακολούθησης. 
Η ανάλυση του αποτελέσματος αξιολόγησης της προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής ρινοπλαστικής έδειξε σημαντική βελτίωση μετά από 3 και 6 μήνες σε λειτουργικές και αισθητικές ερωτήσεις ( p  < 0,01). 
Στο προεγχειρητικό, οι ασθενείς με άγχος και ανασφάλεια είχαν χειρότερη βαθμολογία ( p  < 0,05). 
Η διαφορά στη βελτίωση των βαθμολογιών δεν ήταν σημαντική όταν οι ομάδες χωρίστηκαν με βάση άλλες ρινικές επεμβάσεις, πρωτογενή ή αναθεωρητική επέμβαση και ανοιχτή έναντι κλειστής προσέγγισης.
Συμπέρασμα
Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με χαμηλότερο βαθμό αλφαβητισμού ήταν πιο ικανοποιημένοι με τη διαδικασία. 
Η χειρουργική ρινοπλαστικής βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών όσον αφορά τη λειτουργία και την εμφάνιση της μύτης.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Βελτίωση στην Αναπνοή Μετά από Ρινοπλαστική

Υποκειμενική και Αντικειμενική Βελτίωση στην Αναπνοή Μετά από Ρινοπλαστική
RICHARD A. ZOUMALAN, MD; MINAS CONSTANTINIDES, MD

Στόχος: Να προσδιοριστεί εάν η ρινοπλαστική βελτιώνει την υποκειμενική και αντικειμενική ρινική βατότητα.
Σχεδιασμός: Αναδρομική μελέτη που περιλαμβάνει υποκειμενικές βαθμολογίες αναπνοής και ακουστική ρινομετρία πριν και 6 έως 9 μήνες μετά τη διαφραγματοπλαστική σε μια ομάδα 31 ασθενών. 
Χρησιμοποιήσαμε ένα τεστ t-ζευγών για να αναλύσουμε τη διαφορά μεταξύ των προεγχειρητικών και μετεγχειρητικών τιμών.
Περιβάλλον: Ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο.
Ασθενείς: Ασθενείς που υποβάλλονται σε διαφραγματορινοπλαστική με αναγωγή στροβίλου με λέιζερ τιτανυλοφωσφορικού καλίου σε ένα μόνο ίδρυμα.
Αποτελέσματα: Οι μέσες βαθμολογίες υποκειμενικής αναπνοής βελτιώθηκαν σημαντικά, με συνολική βελτίωση 38%. 
Ο συνολικός μέσος όγκος αυξήθηκε και η συνολική αντίσταση μειώθηκε, αλλά οι αλλαγές ήταν σημαντικές μόνο στη δεξιά πλευρά. 
Η ελάχιστη περιοχή διατομής (MCA) δεν άλλαξε, αλλά η απόσταση της MCA της ρινικής κοιλότητας μετακινήθηκε προς τα εμπρός κατά 0,23 cm στην αριστερή πλευρά. 
Οι ασθενείς διαστρωματώθηκαν σε υποσύνολα με βάση άλλες διαδικασίες που υποβλήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των μοσχευμάτων διασποράς και των μοσχευμάτων alar batten και της απουσίας οστεοτομιών. 
Αυτές οι ομάδες είχαν παρόμοια αποτελέσματα. 
Σε ασθενείς με σοβαρή απόφραξη, όλες οι μετρούμενες τιμές βελτιώθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υποομάδα, συμπεριλαμβανομένου του MCA, το οποίο βελτιώθηκε σημαντικά κατά μέσο όρο 55%.
Συμπεράσματα: Η ρινοπλαστική αυξάνει τον όγκο της μύτης, μειώνει την αντίσταση της μύτης και προωθεί το MCA προς τα εμπρός. 
Αυτές οι αλλαγές συνυπάρχουν με υποκειμενικές βελτιώσεις στη ρινική βατότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτή η νέα ανατομική διαμόρφωση δημιουργεί θετικό αποτέλεσμα στη ρινική ροή αέρα. 
Τα μοσχεύματα Spreader δεν αυξάνουν σημαντικά το MCA. 
Οι ασθενείς με προεγχειρητική σοβαρή απόφραξη έχουν την καλύτερη συνολική βελτίωση, είτε μετράται υποκειμενικά είτε αντικειμενικά.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Αυτοεκτίμηση και ρινοπλαστική

Αυτοεκτίμηση και ρινοπλαστική
Mohsen NaraghiMohammad Atari

Στόχος: Η αυτοεκτίμηση είναι η στάση κάποιου απέναντι στον εαυτό του. 
Είναι μια από τις σημαντικότερες ψυχολογικές πτυχές της ρινοπλαστικής, μιας κοινής αισθητικής επέμβασης. 
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει βελτίωση στην αυτοεκτίμηση των ασθενών μετά από αυτή την επέμβαση. 
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η προεγχειρητική σύγκριση της αυτοεκτίμησης ασθενών που αναζητούν αισθητική ρινοπλαστική με αυτή των ασθενών με λειτουργική ρινοπλαστική.
Μέθοδοι: 
Συνολικά 42 ασθενείς συμπλήρωσαν προεγχειρητικά την επικυρωμένη Κλίμακα Αυτοεκτίμησης Rosenberg (21 ασθενείς με αισθητική χειρουργική και 21 ασθενείς με λειτουργική χειρουργική επέμβαση). 
Αυτά που είχαν τόσο αισθητικούς όσο και λειτουργικούς σκοπούς κατηγοριοποιήθηκαν ως προς τον πρωταρχικό τους στόχο. 
Το t -test για ανεξάρτητες ομάδες χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των δεδομένων και το Cohen’s d υπολογίστηκε ως μέτρο του μεγέθους του αποτελέσματος.
Αποτελέσματα: 
Το μέσο επίπεδο αυτοεκτίμησης στην ομάδα της αισθητικής χειρουργικής ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της ομάδας της λειτουργικής χειρουργικής ( 
P <0,05). 
Η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το μορφωτικό υπόβαθρο αναλύθηκαν και η συγκριτική ανάλυση καθενός δεν έδειξε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων. 
Η τιμή της μέτρησης μεγέθους επίδρασης ήταν πολύ υψηλή ( d = 1,04).
Συμπέρασμα: 
Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς με αισθητική ρινοπλαστική είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με τους ασθενείς με λειτουργική ρινοπλαστική.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Δυσαρέσκεια ασθενών μετά από ρινοπλαστική

Δυσαρέσκεια ασθενών μετά από ρινοπλαστική
Farhad Ghorbani, Hanie Ahmadi,
Γκαζάλ Νταβάρ

Ιστορικό
Η μύτη είναι ένα από τα πιο εμφανή σημεία του προσώπου και παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτο-ικανοποίηση των ανθρώπων καθώς και στην ποιότητα ζωής. 
Η ρινοπλαστική θεωρείται ως μια από τις πιο πολυάριθμες και ευαίσθητες αισθητικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο που μπορεί να πραγματοποιηθεί για λειτουργικά, αισθητικά ή και τα δύο. 
Σε αυτή τη μελέτη, στόχος μας ήταν να αξιολογήσουμε τη δυσαρέσκεια των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ρινοπλαστικής και να ενημερώσουμε τους χειρουργούς να βελτιώσουν τις χειρουργικές τεχνικές για την πρόληψη πιθανών μελλοντικών παραπόνων.
Μέθοδος
Αυτή η αναδρομική συγχρονική μελέτη διεξήχθη για να αναφέρει διάφορες πτυχές της δυσαρέσκειας των ασθενών μετά από ρινοπλαστική. 
Όλα τα διαθέσιμα αρχεία στο Τμήμα Ιατροδικαστικής Ιατρικής του Fars μεταξύ 2011 και 2020 εξετάστηκαν και εξήχθησαν οι απαιτούμενες πληροφορίες.
Αποτελέσματα
Από τους 117 ασθενείς, το 68,4% ήταν γυναίκες και το 31,6% ήταν άνδρες. 
Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν μεταξύ 30-34 ετών. 
Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, η υψηλότερη συχνότητα σχετίζεται με ακαδημαϊκά μορφωμένους ασθενείς και η χαμηλότερη με δίπλωμα. 
Η πλειονότητα των υποθέσεων υποβλήθηκαν για δικαστικές αγωγές λιγότερο από 6 μήνες μετά τη ρινοπλαστική τους. 
Την πρώτη θέση μεταξύ των παραγόντων δυσαρέσκειας με τις χειρουργικές επεμβάσεις ανήκε στα «αναπνευστικά προβλήματα» (36,8%) και στη συνέχεια η «δυσαρέσκεια με το γενικό σχήμα της μύτης» (34,2%).
Συμπέρασμα
Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες μέσης ηλικίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν. 
Γενικά, σε μικρότερες ηλικίες, οι ασθενείς παραπονιούνται για την αισθητική τους και με τη γήρανση, οι περισσότεροι ασθενείς αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τη ρινική λειτουργία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ